دموکراسی، خوب است
یادداشت روزنامه اعتماد، 5 بهمن 1395
فاجعه ریزش ساختمان پلاسکو تاکنون دستمایه نقدهای فراوانی شده است که از حیث علوم اجتماعی و فرهنگی واجد اهمیت است. در این میان، پلاسکو به عرصهای نیز برای رقابتهای سیاسی و متلکپراکنی و «مقصریابی» تبدیل شد. بعضی حامیان جناحهای سیاسی بسته به موقعیت خود تقصیر را به گردن دولت یا شهرداری انداختند و در خیابان گلآلود، صید ماهی میکردند. بعضی نیز به درستی گروههای سیاسی و رایدهندگان را به علت بیدقتی در گزینش اعضای شورای شهر تهران، شماتت کردند. در چنین آشفته بازار تحلیلهای عمیق و سطحی و... ادعا شد که پیگیریهای میدانی، ژست سیاسی رقبای انتخابات شورای شهر و ریاستجمهوری سال آینده است. اما اجازه دهید تعبیر مثبتی نیز از این نمایش سیاسی داشته باشیم. دولت و شهرداری هر یک تلاش کردند خدمات مناسب را ارایه دهند.
شهردار در میان معرکه در کنار امدادگران و آتش نشانان ایستاد، دولت به مساعدت کارگران و کارفرمایان متعهد شد و حتی جامعه مدنی برای کمک به اشتغال کارگران فعال شد. به نظر میرسد این همه تکاپو ولو ریاکارانه را باید به حساب دموکراسی گذاشت. درست است که ریا از نظر فلسفه اخلاق مطلقگرا، فضیلت نمیآورد اما دست کم در اینجا به کاهش جراحت اجتماعی و بهبود هر چه سریعتر این زخم کمک میکند؛ وانگهی باور اینکه فعل سیاسی، فضیلتگراست مشکل است. در واقع در اینجا ضروری است بار دیگر به دیدگاه اقتصاددان معروف هندی، آمارتیا سن ارجاع دهم که در کتاب «توسعه به مثابه آزادی» مدعی میشود که «مردم سالاری حتی میتواند در پیشگیری از وقوع قحطی و دیگر منابع اقتصادی کارکرد داشته باشد. رهبران سیاسی، تمامیت خواه ـ که خود اغلب از قحطی یا دیگر منابع اقتصادی در امان هستند- هیچ انگیزهای برای پیشگیری از وقوع اینگونه مصایب ندارند. در مقابل، دولتهای مردم سالار، به خاطر پیروزی در انتخابات و مواجهه با نقدهای عمومی، انگیزههای بسیار قوی برای ریشه کن کردن قحطی، بدبختی و دیگر مصایب دارند.»
او حتی از تجربیات واقعی در کشورهای نسبتا دموکراتیک غنی یا فقیر مثل کشورهای اروپایی و هند مثال میآورد.
دموکراسی به عنوان ابزار رقابت مسالمتآمیز برای کسب یا حفظ قدرت، مقامات عمومی منتخب را وادار میسازد که تصمیمات مورد انتظار رایدهندگان را اتخاذ کنند. گرچه فرضیه سن، جنبه پیشگیرانه نیز دارد اما در همین چند روز، بعضی شهرداری را به دلیل عدم قاطعیت در اجرای قانون و مماشات با مالک پلاسکو، سرزنش کردهاند. در مرحله بعد از فاجعه نیز مردم در انتظار تصمیمات مناسب و ترمیمکننده نهادهای انتخابی هستند.
بازپسگیری استعفای تقریبا قطعی آقای مسجدجامعی را نیز از همین منظر میتوان تحلیل کرد که منتخب مردم، در میانه بحران شانه خالی نمیکند. با وجود این، باید این نکته را هم درنظر داشت که دموکراسی یک سکه دورو است که روی دیگر آن، تصمیمات غیرکارشناسی و عوامزده (پوپولیستی) است که اتفاقا آن هم به بهانه همراهی با خواست ملت انجام میشود و هزینههایش را نیز همان مردم خواهند پرداخت. در نتیجه تفکیک وجوه مثبت و منفی دموکراسی گاهی کار بسیار سختی است اما در یک جامعه آگاه با رسانههای منتقد آزاد که ادبیات نقد در آن مورد اجماع قرار گرفته، به عنوان جزو تفکیکناپذیر دموکراسی، آسیبها را کاهش خواهد داد.
لینک: http://etemadnewspaper.ir/Default.aspx?NPN_Id=632&PageNO=16
غرض از مزاحمت می خواستم بپرسم برای رساله دکتری حقوق بین الملل سوژه خاصی در نظر ندارید به حقیر پیشنهاد کنید؟