آزمون روشهای حل و فصل اختلافات بین المللی
دانشگاه شهید اشرفی اصفهانی - دی 95
کارشناسی ارشد حقوق بین الملل
استفاده از منشور ملل متحد و سایر اسناد بین المللی مجاز است. به دو مورد از سؤالات زیر مشروح و مستدل و مستند پاسخ دهید:
1.جزایر مارشال طی دادخواستی از دیوان بینالمللی دادگستری خواست تا طبق معاهده ان.پی.تی و حقوق بینالملل عرفی، 9 کشور دارای سلاح هستهای را به انجام مذاکرات خلع سلاح ملزم سازد. برخلاف نظر جزایر مارشال، دیوان صرف ثبت دادخواست را به منزله احراز وجود اختلاف میان طرفین، تلقّی نکرد. همچنین دیوان، برخلاف نظر بریتانیا، اطلاعرسانی (notice) قبلی در خصوص طرح دعوی را به عنوان پیششرط اعمال صلاحیت دیوان محسوب نمیکند. دو یافته فوق را از منظر رویهقضایی در خصوص تعریف «اختلاف» و اساسنامه دیوان ارزیابی کنید.
2. جایگاه حقوقی بینالمللی «مذاکره» را به عنوان یک روش یا پیششرط لازم برای حل و فصل اختلافات بینالمللی با توجه به رویه قضایی بینالمللی تشریح کنید.
3. سیاسی و غیرحقوقیبودن سؤال، مغایرت با حاکمیت ملّی و حقوق اساسی، ترافعی بودن ماهیت مسأله، مغایرت با صلاحیت موازی شورای امنیت و مواردی دیگر از جمله دلایلی است که مخالفان صدور یک نظریه مشورتی در برابر دیوان بینالمللی دادگستری مطرح میکنند. با توجّه به اساسنامه و رویه دیوان، آیا طرح چنین مسائلی میتواند دیوان را مجاب کند که صلاحیت صدور نظر مشورتی ندارد؟ یا ممکن است دیوان را از صدور نظر مشورتی منصرف سازد؟ دیوان، معمولاً چه رویکردی در برابر هر یک از ایرادات فوق داشته و چگونه به آنها پاسخ داده است؟