آزمون حقوق اساسی 3
سه شنبه, ۲۶ دی ۱۳۹۶، ۰۳:۲۰ ب.ظ
دانشگاه شهید اشرفی اصفهانی، دی 96
فقط به 4 مورد از سؤالات زیر به صورت مستدل و مستند پاسخ دهید:
- سه مفهوم مبنایی حقوق بشر شامل کرامت انسانی، آزادی و عدالت و آثار حقوقی آنها را شرح دهید.
- مفاهیم «حقوق شهـروندی» و «حقوق بشر»چه شباهتها و تفاوتهایی با یکدیگر دارند؟
- فصل سوم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، تحت عنوان «حقوق ملّت»، حقهایی را به رسمیت شناخته است، که حق تشکیل اجتماعات یکی از آنهاست (اصل بیست و هفتم). توضیح دهید که اولاً ذیحق آن چه کسانی هستند و آیا به اتباع خارجی نیز تعلّق میگیرد یا خیر؟ ثانیاً هدف از پیش بینی چنین حقی چه بوده است؟ ثالثاً این حق با کدامیک از حقهای دیگر مندرج در قانون اساسی در ارتباط است؟ رابعاً طبق ماده 4 آیین نامه چگونگی تأمین امنیت اجتماعات و راهپیمایی های قانونی مصوب 1381، «برگزارکنندگان از طریق فرمانداری محل حداقل یک هفته قبل از برگزاری مراسم تقاضای مجوز مینمایند.» منطوق ماده فوق را از جهت انطباق با قانون اساسی ارزیابی کنید.
- مهمترین جلوه مشارکت مردم در قدرت سیاسی، استفاده آنها از «حق رأی» است. ویژگیهای لازم جهت اعمال این حق را در مردمسالاریهای عرفی توضیح دهید.
- قلمرو مفهوم «انتخابات» در رویه شورای نگهبان شامل چه مراحلی است و در کدام مرحله نظارت شورای نگهبـان خاتمه مییابد؟ در تفسیر شورای نگهبان و قوانین انتخاباتی، این نظارت چه ماهیتی دارد ؟ آیا نظارت مزبور ذیل «قانون» قابل توصیف است یا فوق آن؟
- طبق اصل هشتم قانون اساسی، امر به معروف و نهی از منکر از وظایف متقابل مردم و حاکمیت نسبت به یکدیگر است. دو مورد از حمایتهایی که قانون حمایت از آمران به معروف و ناهیان از منکر مصوب 1394 در خصوص امر و نهی مردم نسبت به حاکمان بیان کرده را توضیح دهید و بر اساس تجربه و نظر خود، یک راهکار حمایتی دیگر را که در قانون، پیش بینی نشده است؛ پیشنهاد کنید.
۹۶/۱۰/۲۶