آزمون حقوق بین الملل عمومی 1
دانشگاه شهید اشرفی اصفهانی - دی 94
به سه مورد از سؤالات زیر به طور مستدل پاسخ دهید.
1. تحول جایگاه افراد را در حقوق بینالملل سنتی و مدرن تبیین کنید.
2. نیروهای نظامی ترکیه در آذر ماه گذشته با گذر از مرز عراق وارد خاک این کشور شدند. چنین واقعهای ممکن است نقض کدامیک از قواعد حقوق بینالملل باشد و چه ضمانت اجراهایی برای آن وجود دارد؟
3. وزرای خارجه ایران و گروه 3+3 تیرماه گذشته به توافقی برای پایان دادن به اختلافات درخصوص برنامه هستهای ایران دست یافتند. این توافق تحت عنوان «برنامه جامع اقدام مشترک»، تکالیفی را برای ایران، هر یک از شش کشور مذاکره کننده، اتحادیه اروپا و شورای امنیت ملل متحد مقرر میکرد. متعاقبا این توافق در قطعنامه 2231 شورای امنیت، مورد حمایت قرار گرفت و پس از طی مراحل مقدماتی از دو روز پیش، اجرای آن رسما آغاز گردید. با توجه به وضعیت این سند (موسوم به برجام)، بیان بفرمایید که اولا ماهیت آن چیست و آیا یک معاهده تحت شمول حقوق بینالملل تلقی میشود؟ ثانیاً چنین سندی چگونه میتواند برای شورای امنیت سازمان ملل، تعهداتی ایجاد کند؟ ثالثاً آیا اجرای آن نیازمند «تصویب» در مجلس شورای اسلامی بوده است؟
4. دیوان بینالمللی دادگستری، بارها در آرا و نظرات مشورتی خود به آرا و نظریات پیشین استناد کرده است. برای مثال در بند 115 رأی قضیه نیکاراگوئه (1986) بیان میکند که برای اسناد مسئولیت اعمال «کنتراها» به دولت ایالات متحده باید اثبات شود که این دولت بر اعمال کنتراها، «کنترل مؤثر» داشته است. سپس در رأی قضیه کنگو (2005) دیوان بار دیگر به همان قسمت از رأی سال 1986 ارجاع میدهد. با این وصف، بیان کنید که جایگاه رویه قضایی در میان منابع حقوق بینالملل چیست و چه توجیهی برای استناد دیوان به رأی پیشین وجود دارد؟